Від чого залежить вартість ОСЦПВ

4 хв. 25 липня 2021
Від чого залежить вартість ОСЦПВ

ОСЦПВ - обов'язковий вид автострахування. Тарифи на поліс встановлює держава. Єдиний алгоритм розрахунку застосовують всі страхові компанії України. Обмінюючись думками, водії з'ясовують, що один власник транспортного засобу придбав автоцивілку за тисячу гривень, а інший витратив півтори тисячі. Чому при одних і тих же базових розцінках підсумкова вартість виходить різною?

Що включається в вартість ОСЦПВ

При розрахунку беруться до уваги:

  • тип транспортного засобу. ОСЦПВ на мотоцикл дешевше, ніж на легковий або вантажний автомобіль;
  • вантажопідйомність, об'єм двигуна. Чим більші ці параметри, тим вища вартість поліса обов'язкового страхування;
  • місце реєстрації транспортного засобу;
  • особливості експлуатації (особистий автотранспорт, комерційний автомобіль);
  • термін, на який оформлюється ОСЦПВ. Стандартний період - один рік. При скороченні цього терміну вартість підвищується в перерахунку на один страховий день;
  • розмір франшизи. Чим вона вища, тим дешевше ОСЦПВ;
  • наявність у власника автомобіля пільг.

Залежність ціни автоцивілки від регіону реєстрації авто пояснюється оцінкою ймовірності попадання в ДТП. У Києві, Харкові, Дніпрі напружений автомобільний трафік, велика кількість транспортних засобів на дорогах, ймовірність аварій висока. Тут найбільш дороге оформлення ОСЦПВ. У сільській місцевості, районних центрах воно значно нижче.

Варто з розумінням ставитися до недорогих пропозицій з високою франшизою. Адже цю суму автовласнику доведеться покрити з власних коштів.

Деякі страховики пропонують додаткові опції, наприклад, розширене ОСЦПВ. Даний варіант вибирають водії, які хочуть мінімізувати свої витрати в разі серйозних ДТП за участю дорогих автомобілів. На їхній ремонт не вистачає стандартного покриття.

Як формується ціна страхування ОСЦПВ

Ручним розрахунком вартості кожного страхового поліса ніхто не займається. Калькулюють комп'ютерні програми на підставі заданих параметрів. Аналогічно діють онлайн-калькулятори розрахунку.

Базова формула така: тариф 180 грн множиться на поправочні коефіцієнти. Основна ставка встановлюється Національним банком. Надбавки застосовуються у повному обсязі або частково. Це вирішує страхова компанія. Наприклад, при розрахунку суми ОСЦПВ для Києва базовий тариф множиться на коефіцієнт з діапазону 3,2-4,8. Для Ірпеня, Бучі, Дніпра - 2,3-3,5. Це пояснює, чому в різних страхових компаніях відрізняються цінові пропозиції.

Всього існує 9 поправочних коефіцієнтів (К1-К9). Перші сім відображають описані вище фактори формування вартості. К8 введений разом з дистанційними каналами продажів. При оформленні в офісі в паперовому вигляді розрахована ціна не змінюється, оскільки К8 дорівнює одиниці. При онлайн-оформлення документа К8 береться 0,9, тобто економія становить близько 10%.

Коефіцієнт бонус-малус відображає наявність або відсутність страхових випадків в період дії договору автоцивілки. У плюсі будуть акуратні автовласники зі стриманою манерою водіння.

Пільги, що впливають на вартість ОСЦПВ

До пільгових категорій громадян України, які можуть оформити автоцивілку за зниженою вартістю, відносяться:

  • пенсіонери (за умови, що автомобіль належить страхувальнику і знаходиться у нього в користуванні);
  • інваліди II групи;
  • учасники війни;
  • учасники ліквідації Чорнобильської катастрофи I і II категорій.

Вони оплачують половину від розрахованої вартості. Інваліди I групи, здатні самостійно керувати транспортним засобом, оформляють ОСЦПВ безкоштовно. Аналогічною пільгою користуються учасники бойових дій, інваліди війни, особи, які постраждали під час Революції Гідності, які отримали інвалідність в період бойових дій. При настанні страхового випадку з вини громадянина, що відноситься до однієї з категорій, збитки третім особам відшкодовує МТСБУ.

Щоб скористатися пільгами, при оформленні поліса потрібно пред'явити підтверджуючі документи: посвідчення, довідки. Пільгові умови оформлення не поширюються на деякі ТС. Це таксі, вантажні авто, причепи, автобуси.

Пільгові категорії громадян можуть придбати автоцивілку там же, де і інші водії. Тобто, в представництвах страхових компаній, онлайн, на офіційних сайтах.

Крім того, що це затверджено законодавчо, в покупці автоцивілки зацікавлені всі водії. Ситуації на дорозі передбачити неможливо. Вартість поліса в десятки разів нижче, ніж витрати, які доведеться понести винуватцю аварії при самостійному відшкодування шкоди потерпілим в ДТП, оплату штрафу за відсутність поліса ОСЦПВ. При наявності автоцивілки збиток, заподіяний здоров'ю, життю, майну третіх осіб відшкодовує страхова компанія. Розумний вибір очевидний.

Вибираючи постачальника страхових послуг, варто орієнтуватися не тільки на цінові пропозиції. Тут повинні вплинути відсоток успішно врегульованих страхових випадків, співвідношення позитивних відгуків та скарг клієнтів, показники рівня виплат. Дана інформація надається авторитетними СК у відкритому доступі.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті