Які бувають види автомобільного страхування

7 хв. 21 квітня 2021
Які бувають види автомобільного страхування

Кожен власник транспортного засобу стикається зі страховкою. Щорічно водії виплачують певні суми на користь страхових компаній. Важливо розбиратися в видах автострахування в Україні, щоб вибрати надійного постачальника послуг, забезпечити захист особистих фінансових інтересів при настанні страхового випадку.

Страховка Автоцивілка

ОСЦПВ – обов'язковий страховий поліс. Без нього неможливі реєстрація автомобіля і проходження техогляду. За керування транспортним засобом без ОСЦПВ передбачено штраф.

Принцип роботи страховки: якщо водій вчинить ДТП зі своєї вини, заподіє шкоду іншим учасникам дорожнього руху, це відшкодує страхова компанія, в якій оформлений поліс. Якщо хтось пошкодив машину вам, ремонт сплатить СК винуватця. Суб'єкти страхування – інтереси, життя, здоров'я, майно третіх осіб.

Вартість поліса, покриття, ліміт відповідальності регулюються законодавством. Зараз діють такі норми:

  • до 130 000 грн – відшкодування збитків, завданих майну;
  • до 260 000 грн – компенсація за шкоду життю, здоров'ю;
  • до 50 000 грн – при оформленні європротоколу без участі поліції.

Оформити ОСЦПВ можна в офісах компаній або на офіційних сайтах. Електронний варіант має таку ж юридичну силу, як паперовий. Вартість поліса регулюється корегуючими коефіцієнтами, значення яких встановлюється законодавчо. На підсумкову суму впливають місце реєстрації, тип транспортного засобу, стаж водіння, об'єм двигуна. Середня ціна, за підсумками минулого року, перевищила 600 грн.

Страхування КАСКО

Об'єкт страхового поліса КАСКО – автомобіль застрахованого водія. Комплексний пакет послуг включає набір форс-мажорних обставин, в яких може опинитися водій і пасажири: викрадення, крадіжка, аварія з вини третьої особи або водія, вандальні дії, пожежа, пошкодження машини в результаті стихійного лиха.

Повне КАСКО покриває всі можливі види шкоди і викрадення, часткове – лише збитки.

Купівля страховки – добровільне рішення водіїв. Вартість поліса не зафіксована, вона визначається страховою компанією. Послугою користуються автомобілісти, власники дорогих транспортних засобів. Перелік прийнятних ризиків водій визначає самостійно.

Договори КАСКО передбачають франшизу. Це сума, яка не компенсується страховиком. Найдорожчі поліси – з нульовою франшизою. На тарифи впливають статистика викрадень в регіоні реєстрації авто, вартість запасних частин і нормо-години на СТО, вік і потужність авто, наявність в договорі додаткових послуг та інші фактори.

Існують два способи відшкодувань: напрямок на ремонт на СТО, який оплатить страховик, і грошова виплата, визначена незалежними експертами або представниками страхової компанії.

Перш ніж укладати договір, потрібно переконатися в наявності ліцензії у постачальника послуги, вивчити терміни, положення страхового контракту, уточнити ситуації відмов у виплатах.

Від механічних і електричних поломок

Даний вид страхування – новий продукт на українському ринку. Мета – захист від непередбачених витрат на ремонт і запасні частини в разі поломки машини. Раптова несправність може стати причиною зриву доставки вантажів, період ремонту знизить доходи бізнесу.

Страховку називають також продовженої гарантією. Послугу надають заводи-виробники авто і страхові компанії. Договір набуває чинності після закінчення терміну дії основної гарантії.

Скористатися послугою можуть власники нових і старих транспортних засобів. Для авто з пробігом існують обмеження за віком і кілометражем.

Поліс оформляється не на власника, а на транспортний засіб, тому при продажу переходить до нового власника, що є конкурентною перевагою. Застрахувати від механічних, електричних поломок можна будь-яку машину (легкову, вантажну, вантажопасажирську), крім спеціальних транспортних засобів, які експлуатуються з підвищеним навантаженням. У категорію відносяться і авто, які беруть участь у спортивних змагання, таксі, машини швидкої допомоги.

При укладанні договору складається перелік деталей, електронних компонентів, які СК замінить безкоштовно при настанні поломки. Електроніка в сучасних авто ламається рідко. Якщо це трапляється, усувати несправність потрібно буде на станції техобслуговування. Це може зайняти час, потребувати витрат. Поліс виручає в подібних ситуаціях.

Деякі страховики включають в контракт оплату часу вимушеного простою на ремонт. Опція вигідна власникам комерційного автотранспорту.

Страхування водіїв і пасажирів

Для покриття витрат на відновлення власного здоров'я, стану близьких людей, які постраждали в результаті ДТП, існує добровільне страхування водіїв і пасажирів. При наявності поліса компанія компенсує:

  • медичні витрати;
  • витрати на встановлення інвалідності внаслідок аварії. Розмір компенсації визначається присвоєної групою;
  • часткову втрату працездатності (0,2%, але не більше половини суми договору);
  • витрати по летальному результату. Виплата становить 100%.

Страхова сума визначається на весь автомобіль або на кожне пасажирське місце.

Страхування водіїв і пасажирів обов'язкове для транспортних компаній-юридичних осіб. За полісом відшкодовуються збитки, отримані під час рейсових поїздок. Програми вигідні для організацій. Якщо подія трапляється при виконанні службових обов'язків, керівництво несе фінансові витрати, пов'язані з виробничою травмою. При наявності поліса їх оплачує страховик.

Вигода приватних осіб теж складається в отриманні компенсації, оскільки ОСЦПВ не покриває виплати на відновлення здоров'я винуватця ДТП.

Для отримання компенсації застрахована особа надає в СК заяву, акт про нещасний випадок встановленого зразка, лікарняний лист, довідку про інвалідність, копію свідоцтва про смерть.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті