Ліміти страхового відшкодування за полісом «Зелена картка»

07 березня 2024
Ліміти страхового відшкодування за полісом «Зелена картка»

Плануючи подорож за кордон, водій повинен завчасно придбати «Зелену карту». Більшість знає про те, що цей документ забезпечує страхування цивільної відповідальності водія транспортного засобу у разі аварії на території іншої країни. Власники авто орієнтуються на те, що принцип дії міжнародного поліса аналогічний до національної автоцивілки. Це справді так, адже в разі ДТП за кордоном страхова компанія відшкодує збитки, пов’язані з заподіянням шкоди майну, життю чи здоров’ю інших учасників дорожнього руху відповідно до умов договору. Проте не всі знають, що розмір можливих виплат абсолютно інший. Пропонуємо вам дізнатися, яка сума компенсації може бути в різних країнах – учасниках міжнародної угоди.

Обмеження компенсації за «Зеленою картою» 

Ліміти відшкодування за міжнародним полісом страхування відповідальності водіїв різняться залежно від особливостей законодавства країни Європи або світу, де сталася аварія. Про різницю в розмірі компенсації говорить той факт, що, наприклад, в Іспанії постраждалий водій на ремонт пошкодженої машини може отримати до 15 млн євро, тоді як у Фінляндії — до 5 млн євро, а в Італії — до 1 млн євро.

Аналогічна ситуація з виплатами на лікування постраждалих учасників дорожнього руху. У Польщі та Словаччині водіям та пасажирам, які отримали травми, виплатять до 5 млн євро, у Португалії та Нідерландах — до 6,07 млн євро, а в Чорногорії — до 400 тис. євро. Також варто зазначити, що за умовами договору «Зелена карта» франшиза в цих полісах відсутня.

Пропонуємо інформацію щодо лімітів покриття у 2024 році в країнах — найближчих сусідах України.

Країна

Максимальна сума відшкодування за персональні травми (€)

Ліміти покриття матеріальних збитків (€)

Румунія

6 070 000

1 220 000

Молдова

255 838

51 168

Угорщина

4 946 975

€1 545 930

Словаччина

5 000 000

€1 000 000

Польща

5 000 000

1 000 000

Як видно з наведених даних, максимальний розмір відшкодування збитків потерпілим досить високий, проте є країни, у яких повністю відсутні ліміти виплат на лікування в разі настання ДТП. Це означає, що постраждалим буде призначена повна компенсація, а винуватцю аварії не доведеться нічого доплачувати зі власної кишені. Такі умови діють у державах:

  • Бельгія;
  • Великобританія;
  • Ізраїль;
  • Ірландія;
  • Люксембург;
  • Норвегія;
  • Туніс;
  • Фінляндія;
  • Франція.

Готуючись до подорожі, дізнайтеся про розміри лімітів під час страхових випадків у конкретній країні, куди ви плануєте відправитися. Регулярно оновлюється така інформація на сайті Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ).

Вплив розміру страхового покриття на вартість страхового поліса

Дізнавшись про різницю в лімітах страхових виплат за полісом «Зелена карта», дехто може подумати, що ціна міжнародного автострахування для різних країн буде різною. Проте це не так. Важливо, що розмір компенсації абсолютно не впливає на остаточну вартість страховки.

Ціна «Зеленої карти» регулюється на основі таких факторів, як-от:

  • тип транспортного засобу (легковий, вантажний автомобіль, автобус, причіп, мотоцикл або моторолер);
  • тривалість перебування за кордоном.

Нагадаємо, що такий договір можна оформити на період від 15 днів до 1 року.

Ціна «Зеленої карти» на 2024 рік

Ще одна особливість цього поліса полягає в тому, що його вартість регулюється на законодавчому рівні та, як ми з’ясували раніше, не залежить від країни перебування. В українських страхових компаніях на момент написання статті ціни на «Зелену карту» для легкового авто є такими (у грн):

  • при тривалості страхування до 15 днів — 1002;
  • до 30 днів — 1595;
  • до 90 днів — 3789;
  • до 180 днів — 7083;
  • до 1 року — 8769.

Якщо у вас вантажний автомобіль, автобус чи інший транспортний засіб, ціна, відповідно, буде іншою. Ви маєте можливість розрахувати вартість поліса на нашому сайті.

 

Ми з вами переконалися, що поліс «Зелена карта» дає можливість його власнику позбутися зайвих витрат, якщо станеться ДТП в іншій країні. І нагадуємо, що таку страховку можна оформити онлайн на нашому сайті. Після оплати документ буде відправлено водію в цифровому вигляді.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті