Що таке VIN і чому він важливий?

29 січня 2024
Що таке VIN і чому він важливий?

VIN-код, або ідентифікаційний номер транспортного засобу, присвоюється автомобілю автовиробником і розкриває низку деталей про нього, включаючи модельний рік, країну походження, серійний номер і навіть місце зборки. З читання цього 17-значного коду варто починати, якщо ви плануєте купити вживаний автомобіль і хочете дізнатися більше про його історію. Давайте детальніше розглянемо, що означають ці символи та чи можуть вони розповісти про минуле вашого авто.

Як розшифрувати VIN-код автомобіля? 

Номери VIN вперше були використані у 1954 році в США. Уряд США попросив автовиробників розробити нову стандартизовану систему нумерації для ідентифікації транспортних засобів. До того часу виробники використовували номери двигунів для реєстрації та позначення прав на автомобілі, вантажівки та мотоцикли. Це стало проблемою, якщо двигун було замінено, що було досить поширеним явищем у той час.

Номери VIN на транспортних засобах сьогодні створюються за стандартами, встановленими Міжнародною організацією стандартизації (ISO) у 1979 році. Сумісні стандарти ISO прийняті Сполученими Штатами та Європейським Союзом.

Кожен VIN унікальний, немов відбиток пальця. Тільки належить він транспортному засобу. Код складається з таких частин, кожна з яких несе певну інформацію:

  • символи 1-3 ідентифікують виробника;
  • символи 4-8 описують модель автомобіля, тип кузова, тип двигуна тощо;
  • символ 9 – це код, заповнений виробником для підтвердження правильності номера VIN;
  • символ 10 вказує на модельний рік автомобіля;
  • символ 11 показує, на якому заводі зібрали автомобіль;
  • символи 12-17 – це серійний номер автомобіля (для виробників великої кількості).

Перевірте VIN-код автомобіля, який ви збираєтеся придбати, в кількох місцях. Якщо комбінація цифр і літер неоднакова, можливо, кузов автомобіля зазнав значного пошкодження та був перероблений.

How-to-Check-a-Used-Car-Before-Buying-EN-750x500

Навіщо потрібен VIN-код?

Унікальний ідентифікатор транспортного засобу буде корисним при придбанні вживаного авто. Скориставшись він-кодом, ви можете дізнатися правдиву історію про його обслуговування та технічний стан у минулому. Наприклад, можна отримати інформацію щодо пробігу, участі у ДТП, сервісному обслуговуванні. Окрім того, VIN-код можна використати для власної фінансової та юридичної безпеки, адже він дозволяє дізнатися про наявність обтяження майна, заборони на продаж, чинний поліс страхування тощо. 

Варто мати під рукою свій VIN-код на випадок викрадення вашого автомобіля або його частин. Правоохоронні органи можуть вводити код у місцеві та національні бази даних і використовувати його, щоб допомогти ідентифікувати та повернути викрадений автомобіль або запчастини. 

Яку інформацію можна дізнатися по він-коду авто?

Якщо ви збираєтеся купити вживаний автомобіль, ви можете скористатися різноманітними онлайн-сервісами та отримати звіти про історію транспортного засобу. З них можна дізнатися про попередніх власників авто, перевірити наявність аварій або ремонту автомобіля, навіть дізнатися, чи був він коли-небудь викрадений. Ви також можете отримати інформацію, чи виробник раніше відкликав автомобіль, який ви плануєте придбати, і чи проводився ремонт автівки.

Якщо він-код затертий або відрізняється на різних частинах автомобіля – це привід поставити додаткові питання власнику автівки. Це може свідчити, що транспортний засіб потрапив у серйозну аварію та був суттєво пошкоджений або навіть викрадений. 

Висновки по статті

VIN-код – унікальний ідентифікатор автомобіля, що може надати його покупцю багато корисної інформації. Цей 17-значний код надає вичерпну інформацію про автомобіль, включаючи його походження, модельний рік, серійний номер та інші характеристики. Завдяки VIN-коду ви можете отримати важливі дані про авто з різних реєстрів, такі як історія обслуговування, пробіг, участь у ДТП та інші подробиці, що сприяє прийняттю інформованого рішення.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті