Корпоративне медичне страхування працівників: переваги та особливості

07 березня 2024
Корпоративне медичне страхування працівників: переваги та особливості

Сьогоднішні умови ведення бізнесу вимагають від власників високого рівня відповідальності до свого персоналу. На багатьох підприємствах вже подбали про корпоративне медичне страхування. Це дасть можливість «закрити» багато питань і забезпечити для членів свого колективу якісні медичні послуги. Ми пропонуємо вам дізнатися більше про особливості корпоративної страховки. 

Основи функціонування корпоративного медичного страхування

Перше, що треба знати власнику бізнесу, — це те, що корпоративне медичне страхування базується на угоді між підприємством і страховою компанією. У такому договорі вказують кількість застрахованих осіб, що буде застрахована, обсяги медичного покриття та інші умови.

На етапі підписання такої угоди між бізнесом і страховиком обговорюють деталі обраної страхової програми, рівень клінік, в які зможуть звертатися співробітники, розмір максимальної страхової суми для членів колективу та інші особливості. Своєю чергою, працівники отримують доступ до медичних послуг, які оплачує страховик. Це можуть бути консультації лікарів, перебування в стаціонарі, оплата медикаментів у межах страхової суми. Страхова компанія бере на себе фінансову відповідальність за ті медичні витрати співробітників, що передбачені умовами програми.

Корпоративна страховка може включати програми профілактичних заходів, які спрямовані на збереження та покращення здоров'я працівників. Це теж позитивно впливає на продуктивність.

Такий вид страхування дозволяє компаніям створити сприятливі умови для збереження здоров'я свого персоналу, покращення загальної довіри до організації та зниження втрат від пропущеного робочого часу через захворювання. На підприємствах, які вже оформили такі договори, значно підвищилася лояльність та вмотивованість співробітників. Це знизило плинність кадрів, скоротило період непрацездатності людей та зміцнило загальний імідж компанії. Водночас члени колективу отримали додатковий стимул слідкувати за станом свого здоров’я, вчасно вирішувати свої проблеми і звертатися до лікарів-професіоналів. Страхові компанії роблять усе, щоб виконати умови договору і захистити здоров'я застрахованих осіб.  

Цільова аудиторія корпоративних страховок: хто може скористатися

В Україні кількість компаній, які ведуть відповідальний бізнес і піклуються про здоров'я своїх співробітників, росте з кожним роком. Причому воєнні дії на території нашої держави не стали цьому на заваді.

Ініціаторами попиту на послуги корпоративного медичного страхування в Україні є українські підрозділи великих міжнародних компаній. Вони перенесли в нашу державу традиції країн, для яких медичне страхування та сприятливі умови для персоналу — важливий складник загальної корпоративної культури, а включення медичної страховки до соціального пакета є обов’язковим. Це суттєво сприяло розвитку ринку страхових послуг.

Підхопили таку ініціативу енергетичні, логістичні та інші промислові компанії України, які активно прагнуть зміцнити свій імідж як привабливого роботодавця. Також часто укладають договори про медичне страхування компанії з IT-сектору, галузей телекомунікацій, фінансів, агробізнесу та фармацевтики. Саме в цих сферах спостерігається досить велика конкуренція в питаннях наймання висококваліфікованих фахівців. Включення страховки до соцпакета є додатковою перевагою для майбутніх співробітників. Цей перелік галузей постійно розширюється, що свідчить про розвиток відповідального бізнесу в Україні.

Спробуємо показати, як працює система корпоративного медичного страхування на прикладі Олександра, працівника однієї з логістичних компаній, який проживає в Одесі. Він уже декілька років користується послугами страховика й має договір із страховою сумою 100 тис. грн. Тобто протягом року Олександр має право на оплачувані послуги в межах програми страхування. До стандартного пакета включено:

  • швидку медичну допомогу;
  • невідкладну та планову стаціонарну допомогу;
  • діагностику та лікування в амбулаторно-поліклінічних умовах;
  • невідкладну стоматологічну допомогу;
  • діагностику та лікування вперше виявлених критичних захворювань.

Для Олександра такі медичні послуги є безкоштовними, оскільки корпоративний поліс входить до соціального пакета, запропонованого йому роботодавцем. 

Фактори, що впливають на вартість корпоративного медичного страхування

Вартість корпоративної страховки залежить від багатьох факторів, які варіюються залежно від страховика та умов договору. Для страхової компанії має значення, скільки людей працює на підприємстві та планує бути застрахованими. Від цього залежить розмір вартості програм страхування, які може запропонувати страховик.

Ще одним важливим фактором, що впливає на кінцеву ціну поліса, є перелік послуг, які включені в програму страхування. Наприклад, у нашій компанії до базового пакета корпоративного ДМС включені послуги швидкої допомоги, лікування в стаціонарі, амбулаторної допомоги та медикаментозне забезпечення (згідно з умовами договору). У розширених пакетах можуть бути додані стоматологічні процедури, сезонна вакцинація, вітамінізація, офісна аптечка, приїзд лікарів до офісу компанії та інші додаткові послуги. Щоправда, додавання нових послуг відображається на вартості пакету. 

Ще дуже важливо, у яких установах заплановано надавати медичну допомогу. Якщо страховий поліс ДМС включає надання послуг у престижних клініках столиці, вартість буде вищою на 30–70%, ніж у страховок, орієнтованих на обслуговування в приватних закладах середнього рівня або в державних медичних установах.

Також має значення середній вік співробітників. Старші працівники зазвичай потребують більше допомоги від лікарів, тому страхові тарифи можуть залежати від вікового розподілу персоналу.

Деякі компанії мають специфічні потреби. Наприклад, її співробітники працюють у складних умовах, через що необхідне додаткове покриття, оскільки є ризики отримання травм. Про це зазвичай повідомляють на етапі оформлення загального договору та враховують при розрахунку вартості поліса.

При формуванні ціни страховки також беруть до уваги:

  • сферу діяльності компанії;
  • місце розташування та географічний розподіл персоналу;
  • частоту сплати страхових внесків.

Остаточна вартість поліса формується з огляду на всі названі чинники. Найчастіше корпоративні клієнти надають своїм співробітникам базові пакети послуг.

Переваги вибору добровільного медичного страхування в корпоративному середовищі

Розглянемо переваги корпоративної страховки для співробітника і для самої компанії. Для працівників такий поліс є гарантією:

  • цілодобової доступності медичної допомоги без прив'язки до графіка роботи сімейного лікаря або спеціалістів вузького профілю в лікарні за місцем проживання;
  • отримання якісного медичного обслуговування у зручній клініці;
  • економії часу на відвідування медичних закладів.
  • обслуговування в іншому регіоні;
  • оформлення листка непрацездатності.

Основною перевагою для роботодавця є те, що співробітники мають змогу вчасно звертатися до лікарів і отримати допомогу на ранніх стадіях захворювання. Це зменшує терміни перебування на лікарняних і підвищує загальну працездатність членів колективу компанії. Оплата медикаментів у рамках страхової програми згідно з призначеннями лікаря теж є суттєвою підтримкою людей.

Страхування може сприяти економічній безпеці працівників у випадку несподіваних проблем зі здоров’ям, оскільки багато витрат буде покрито страховиком. Дуже часто поліс використовується як інструмент мотивації для працівників, що поліпшує продуктивність та відданість компанії.

Страхова компанія «Арсенал Страхування»: надійний партнер для вашого бізнесу

Медичне страхування є складною галуззю, і не кожна компанія здатна запропонувати привабливі умови. Це не можна сказати про СК «Арсенал Страхування». Ми працюємо в Україні вже 18 років і знаємо все про бізнес у нашій країні. У нас укладено договори про співпрацю з престижними клініками, що гарантує надання якісного медичного обслуговування. Наші партнери, які страхують своїх співробітників не перший рік, підтверджують цю тезу.

Ще однією перевагою нашої компанії є можливість подати заявку про настання страхового випадку через мобільний застосунок Arsenal IC. Це робить життя застрахованої особи спокійнішим. Людина може швидко звернутися до служби асистансу через додаток, і спеціалісти допоможуть  знайти лікаря і записати на консультацію в зручний час. Серед інших корисних функцій такого IT-супроводу:

  • автоматичне нагадування про відвідування лікаря, діагностичне обстеження;
  • онлайн-консультування лікарів провідних клінік країни;
  • «дозвін» до Асистансу в середньому за 15–25 секунд та ін.

Тому вибір СК «Арсенал Страхування» для оформлення корпоративної медичної страховки є виваженим і правильним рішенням. З нами здоров’я ваших співробітників буде в надійних руках.

Вам може бути цікаво:

Останні новини та статті